Biografia

Johannes Österlund (s. 1987) on suomalainen laulaja-laulunkirjoittaja, muusikko ja säveltäjä.

Musiikin täyttämän lapsuuden jälkeen Johannes tarttui kitaraan 15-vuotiaana. Pian alkoikin syntyä riffejä, melodioita ja pikkukappaleita. "Luovuuden kehittäminen on verrattavissa instrumentin harjoitteluun", Johannes selittää. "Luovuuskin kehittyy harjoituksesta." Uutta musiikkia syntyy aina inspiraation iskiessä.

Myöhemmin opinnot Pop & Jazz Konservatoriossa ja Metropoliassa avasivat upeita mahdollisuuksia oppia musiikkialan huipuilta. Vierailijoita koululla on ollut paljon, merkittävimpinä mm. Viktor Wooten, Guthrie Govan, Bumblefoot (Guns N Roses), Jim Campilongo (Norah Jones), Petteri Sariola, Billy Sheehan (Steve Vai) ja niin edelleen. "On ollut hienoa tavata niin monta eturivin artistia. Jokaisella on ollut jotain annettavaa", Johannes avaa. "Mutta enimmäkseen yli seitsemän vuoden opiskeluputki on tietenkin ollut rankkaa työtä."

Yhteistyö Haydén kanssa

Uusia musiikillisia sfäärejä avautui vuonna 2015, kun Johannes aloitti yhteistyön laulaja-laulunkirjoittaja Haydén kanssa. Johannes sovitti useita kappaleita Haydén ensimmäiselle täysimittaiselle albumille ja johti Haydén minisinfoniaorkesteria, jossa musisoi Haydén lisäksi kymmenen jousisoittajaa, flyygelitorvisti, käyrätorvisti, kosketinsoittaja ja rumpali. Orkesteri konsertoi Helsingissä ja Imatralla, ja lisäksi 2015-2017 äänitettiin albumi Helsingissä. "On upeaa saada johtaa omia sovituksia", Johannes kertoo. "Olen aina pitänyt jousisektion soundista, ja yhteistyö Haydén kanssa avasi mahdollisuuden opetella johtamista tämän huikean ensemblen kanssa, mistä olen kiitollinen." Haydén ensimmäinen albumi Traveling julkaistiin vuonna 2019.


Debyyttialbumista

Vuonna 2016 julkaistiin Johanneksen debyyttialbumi Minä rakastan sinua. "Olen innoissani uunituoreesta albumistani. Sen kanssa on hikoiltu jo kolme ja puoli vuotta", kertoo Johannes. "Toivo meinasi jo mennä urakan edessä, mutta hämmästyttävää kyllä, nyt levy on viimein valmistunut." Työmäärä on kantanut hedelmää, ja levystä on tullut todellinen musiikillinen kameleontti. Siinä on kuultavissa vaikutteita vähintään kymmenestä eri tyylilajista aina folkista jazziin ja elektrosta klassiseen. Kuitenkin levy on musiikillisesti yhtenäinen. "Olen pyrkinyt tekemään musiikista monimuotoista ja kaunista, niin että sitä on mielenkiintoista kuunnella. 'Ear candy' on musiikillisesti etusijalla." Johannes on paitsi säveltänyt ja sovittanut myös tuottanut ja äänittänyt albuminsa lähes kokonaan itse, vaikka ilman apua ei tämäkään olisi syntynyt. "Halusin ottaa haasteen vastaan ja oppia levyntekoprosessin alusta loppuun. Vastaisuudessa aion kuitenkin turvautua soittokavereihin - yksin kaikkeen menee liikaa aikaa ja tekemisestä ei nauti niin paljon kuin porukassa. Olen todella oppinut arvostamaan tiimityön merkitystä." Johanneksen kirkkotausta on jättänyt vahvan jäljen albumiin. "Levy on teemalevy omasta hengellisestä elämästäni. Toivon että musiikki inspiroi toivoa, iloa ja rauhaa kaikissa kuulijoissa."

Johanneksen sooloalbumi Minä rakastan sinua julkaistiin huhtikuussa 2016. Helmikuussa 2017 Minä rakastan sinua -albumi valittiin Radio Dein viikon levyksi.

Vuonna 2021 puhaltavat uudet tuulet. Johannes työstää tuoretta materiaalia, jota julkaistaan kappaleiden valmistuttua kaikissa merkittävissä suoratoistopalveluissa. Maaliskuun 2021 julkaisu on Shalom, joka on kirjoitettu englanniksi, hepreaksi ja arabiaksi ja joka on saanut inspiraationsa Israelista. Hengellisyyden lisäksi musiikilliset visiot heijastuvat tuotantoon voimakkaasti. "Unelmani on yhdistää klassista ja poppia. Popin yksinkertaisuus ja tenho yhdistyy länsimaisen taidemusiikin hienostuneisuuteen ja rikkaisiin soitinväreihin." Visiotaan Johannes on saanut toteuttaa viimeaikaisissa yhteistyöprojekteissa, kunnianhimoisimpana näistä on sovittajana ja kapuna toimiminen laulajalaulunkirjoittaja Haydén mini-sinfonisessa poporkesterissa. Seuraavaksi Johanneksella on työn alla on suomen- ja englanninkielistä soolomateriaalia – rakkaudella sävelten muodossa.

Muita projekteja mm.
"Never write an unneeded note. You should live every note." -J. Sibelius